Maremma is het nieuwe Bolgheri

Fattoria Le Mortelle is een van de nieuwste wijnhuizen van Antinori, gelegen in Maremma Toscane. Dit gebied, in het Zuid-Westen van Toscane strekt zicht uit van Grosetto in het zuiden tot aan de grens met de provincie Siena in het noorden. Fattoria Le Mortelle ligt vlakbij het dorpje Castiglione della Pescaia dichtbij de kust van de Tyrreense zee. Ooit was dit een moerasgebied, maar vroeg in de 20e eeuw zijn de gebieden langs de kust weer drooggelegd en opnieuw bevolkt. De familie heeft het wijnhuis sinds 1999 in handen, maar er zijn documenten gevonden die aantonen dat ze ook in dit deel van Italië al veel eerder aanwezig waren. In 1863 werd er hier door al wijn gemaakt door de familie.


Het gebied Maremma is nog relatief onbekend, maar opkomend in Italië. Het kan grofweg in drieën worden gedeeld. ‘Upper Maremma’ waar je de reeds alom gewaardeerde wijngaarden van Guado al Tasso vind in Bolgheri. ‘Central Maremma’ waar Le Mortelle gesitueerd is en Lower Maremma. In al deze gebieden wordt inmiddels wijn gemaakt door de familie Antinori. De broer van Piero Antinori; Lodovico Antinori zocht in het gebied naar uitbreiding van land voor zijn Ornellaia. De broers ontdekten de potentie van het gebied, maar zagen ook al snel de variëteit in bodemsoorten, dit moest een apart project worden. Zo hebben ze na grondig onderzoek nieuwe wijngaarden toegevoegd. Lodovico met zijn Tenuta di Biserno en Piero met Fattoria Le Mortelle en Fattoria Aldobrandesca.


De Vivia, Botrosecco en zijn grote broer Poggio alle Nane worden allemaal bij Le Mortelle gemaakt. Er worden verschillende druiven verbouwd zoals Vermentino, Ansonica, Viognier, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Wijnmakers krijgen ruimte om te experimenteren met nieuwe druivensoorten, wat hier heeft geleid tot de aanplant van bijvoorbeeld Carménère. Naast wijn maakt Fattoria Le Mortelle ook nog bijzondere andere producten zoals olijfolie, jam en druivendistillaten van de vele fruitbomen op het landgoed.


Sinds 2010 staat er een nieuw state-of-the-art wijnhuis op het landgoed, ook hier in een heuvel gebouwd. Hierdoor kan de wijn optimaal profiteren van de zwaartekracht, natuurlijke temperatuur regeling en luchtvochtigheid. Maremma is een uniek gebied met enorme potentie om kwaliteitswijn te produceren. De combinatie van bijzondere bodemsamenstelling, gunstige klimatologische omstandigheden en die kenmerkende kruidigheid, afkomstig van ‘Le Mortelle’, de Mediterrane bes, zorgen voor spannende wijnen! Deze Mortella struik die zo typisch is voor de Toscaanse kust vormde de inspiratie voor zowel de naam van het wijnhuis als het logo waarin hij verwerkt is.


Neem contact met ons op voor meer informatie.