Een glazen wijnbol hebben wij niet, maar wij zien wel interessante ontwikkelingen voor 2018 en doen enkele voorspellingen voor dit (wijn) jaar.
(én volgend jaar kijken we of we in de richting zaten;-)
1. Wijn zal wat duurder worden
Niet de leukste trend, maar wel realiteit: Wereldwijd is er ongeveer 9% minder geoogst dan vorig jaar, vooral in Italië (vorst en droogte), Frankrijk (-22% door o.a. hagel), Zuid-Afrika (droogte), Californië (bosbranden) hebben fors minder opbrengst. Spanje heeft een redelijke oogst, maar gezien de tekorten in andere gebieden is hier de grote vraag die de prijs opdrijft.
Heel concreet betekent dit dat het instapniveau naar verwachting 0,25-0,50 euro per fles duurder zal worden en dat vooral enkele schaarse Europese witte wijnen uit Chablis, Umbrië, Bourgogne en Veneto tot wel euro's per fles duurder worden.
2. Iedereen een expert
In de wijnwereld wordt veel waarde gehecht aan de wijnexperts zoals de mensen van Parkers Wine Advocate, Wine Spectator, Decanter en dichter bij huis: De Grote Hamersma. In het komende jaar zullen wij veel meer ‘massa’ beoordelingen populair zien worden. Denk aan de bekende wijnratingsapp Vivino, maar ook andere zoals wine-searcher.com zullen aan populariteit winnen. Het is vooral interessant om te zien hoe grote aantallen 'gewone' wijndrinkers de wijn waarderen ipv één criticus.
3. VVV: Verdejo, Vermentino en Viognier
Niet de plaatselijke FC uit Venlo of de sympathieke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer, maar de drie witte druiven Verdejo uit Spanje, Vermentino uit Italië/Languedoc en Viognier uit de Rhône/Zuid-Frankrijk zullen 2018 flink aan populariteit winnen. En terecht, deze druiven brengen in de handen van goede wijnmakers geweldige en originele wijnen voort. Pas maar op, Sauvignon Blanc en Chardonnay.
4. Staat de rode wijn al koud?
Gedurende zomer schakelen we bijna automatisch over op frisse witte en frivole rosé wijnen. Een vanzelfsprekende associatie met zon, warm weer en volle terrassen. En dat is natuurlijk ook erg lekker, maar daardoor zou je bijna vergeten dat rode wijn ook heerlijk smaakt in de zomer, zeker als je deze lekker koelt. Denk aan Beaujolais, Loire of Bardolino, maar er zijn er veel meer die heerlijk smaken als de fles even in het ijs heeft gestaan. Komen we op terug zodra (eindelijk) het heerlijke lentezonnetje zich laat zien.
5. Wijn afgeleide drankjes
Misschien niet ieders favoriet, maar wel aan een gestage opmars bezig. Kijk maar in het supermarktschap. Denk hierbij aan de Spritzers (witte wijn met bubbelwater) of de zoetige drankjes zoals Hugo. Maar er worden ook producten ontwikkeld die zelfs de wijndrinker zou kunnen bekoren, zoals de Croft Twist. Een mix van droge Fino sherry met vlierbloesem, lemon en mint. Zou dit dan ook meteen de reeds jaren aangekondigde comeback van de sherry betekenen?
Over 12 maanden weten we het.
Tot die tijd, drink vooral wat je zelf lekker vindt en probeer elke maand wat nieuws!
5 wijntrends voor 2018: voorspellingen voor dit (wijn) jaar.
Uitgelicht
- S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY
- WIJNLAND AFRIKA | EEN FANTASTISCH MOOI LAND
- WIJNZAKEN MET ANTOIN PEETERS & BERT DE BOER
- ITALIË WIJNLAND
- CULINAIR ITALIË
- WIJNRECENSENTEN
- Wijnen om te bewaren
- Sherry Week
- Sanpellegrino ISD
- Meest duurzame wijnhuis van Europa
- Best of Boschendal Estate
- Top 50 - World's Best Vineyards
- SAIL op Scheveningen
- Solaia 2016 scoort ook de perfecte 100 punten!
- Meet the Winemaker: David Bonomi
- Voorinschrijving Paul Jaboulet Cru's 2017
- Maremma is het nieuwe Bolgheri
- Het International Whisky Festival met NOMAD Whisky
- L’Exception wint 37e Masi Prize!
- Terugblik lancering Solaia 2015
- Eenmalig: 8 jaar gerijpt en 95(!) punten
- International Sherry week: Go on a Sherry trail in Amsterdam
- Antinori Matarocchio 2013 scoort 99 Parkerpunten
- Masi WINERY OF THE YEAR door Gambero Rosso 2018
- Terugblik op Bodega Norton Culinair Zoetermeer 2019
- Gonzalez Byass – Beste Spaanse en Europese Winery ter Wereld!
- Mingle with Sherry @ Mingle Mush met Gonzalez Byass
- Down Under at the Top
- Masterclass Antinori Cru's
- Samenwerking in het Rijksmuseum!
- Goud voor de Beronia Rueda Verdejo
- Traditie en innovatie
- Hoofd wijnmaker van Norton met pensioen
- Beste witte wijn van Zuid-Afrika!
- Rioja’s van Beronia in de prijzen!
- In de finale met Tio Pepe cocktail
- Celebrating Malbec World Day
- González Byass sherry presteert goed in de Wine Spectator
- González Byass sherry Tio Pepe
- James Suckling geeft Masi wijnen zeer hoge scores
- De dessertwijn Vin de Constance wereldwijd op vele wijnkaarten!
- Tignanello 2013 op 8 in de Wine Spectator TOP 100!
- Top 100 James Suckling met MASI en Antinori
- Terugblik Masi Mister Amarone Event
- González Byass valt alweer in de prijzen!
- De S. Pellegrino Young Chef 2016: MITCH LIENHARD
- S.Pellegrino bij de KLM OPEN!
- MASI uitgeroepen tot ‘Cavaliere del Lavoro’