Wijnen om te bewaren

Wijnen drinken met oud jaartal
Je bent druk bezig met het opschonen van je wijnkaart en hebt de keuze uit verschillende wijnen, net gebotteld of al jaren veilig opgesloten in de fles. Wat maakt een wijn geschikt om voor langere tijd te bewaren en welke wijnen zijn bedoeld om binnen korte termijn te (laten) consumeren? In dit artikel geven we je wat basis principes. Uiteraard blijft het altijd van belang hoe je de wijn bewaart.


Waarom bewaar je een wijn?
Laten we bij het begin beginnen, waarom zou je een wijn bewaren en niet gelijk consumeren? Niet alle wijnen worden gemaakt voor directe consumptie. Een wijn moet in balans zijn, het gaat dan om de verhouding tussen zuur, tannine en alcohol.


Wijnen met bewaarpotentie hebben in de basis meer tannine en zuren dan de wijn die gemaakt is om vandaag nog te drinken. Tannines en zuren nemen naarmate de jaren vorderen namelijk af. Wat is dan het perfecte moment om te gaan drinken? Er zijn meerdere momenten te verzinnen. Je kunt afgaan op het oordeel van de experts, zo kun je altijd de Vintage Chart van Robert Parker (https://www.robertparker.com/resources/vintage-chart) of van de Wine Spectator (https://www.winespectator.com/vintage-charts) raadplegen. Daarnaast kun je een fles opentrekken wanneer je iets te vieren hebt. Een mooi jubileum of een andere bijzondere gebeurtenis. Uiteindelijk is het vooral ook afhankelijk van je eigen smaak. Als ondernemer is het leuk om verschillende jaartallen in huis te hebben en naast elkaar te proeven.


Een mooie wijn uit ons assortiment om te drinken met een ouder jaartal is de Masi 2016 Costasera Amarone Riserva.


Hoe je wijn te bewaren?
Voor ondernemers en thuisdrinkers is het beste om klimaatkasten aan te schaffen. Zo kun je de flessen op de juiste temperatuur liggend wegleggen. Temperatuur schommelingen zijn namelijk funest voor de kwaliteit van de wijn. Zo ook daglicht en of je de fles liggend of staand weglegt. Wil je meer weten over het aanschaffen van een wijnklimaatkast? Neem gerust contact op met jouw persoonlijke accountmanager.


Wat ons betreft blijft het toch het lekkerste om een wijn te kopen die je gelijk kunt drinken. De wijnen uit ons assortiment zijn allemaal op dronk en geschikt om direct op je wijnkaart te zetten.